donderdag 16 mei 2013

Tien tips voor het zeebaars vissen vanaf de kant..

Tip 1 Voorbereidingen voor het seizoen


Meestal begint het seizoen eind april en loopt door tot november. Tijdens het seizoen maak ik op Google Earth notities over nieuwe stekken die ik tegen kom (of waar ik van hoor). Meestal probeer ik er ook de vangtijden en het moment in het getij bij te zetten.

Nieuwe of potentiele stekken bezoek ik het liefst in de winter tijdens laag-laag water. De waterstand is het laagst rondom springtij!! Als je het getijdenboekje leest kun je de data zien wanneer het water extreem ver af is en ontdek je vele nieuwe stekken.

Muien op het strand, klompen met oesters in de Ooster- en Westerschelde, strekdammetjes… je zoekt naar objecten waar de zeebaars zich achter kan verschuilen of waar de aasvis, cq krabben zich in kunnen verstoppen.

Google Earth en de app Navionics (voor android en ios) zijn handige hulpinstrumenten bij de voorbereidingen!Tip 2 Bestudeer het aasgedrag, geen aas geen zeebaars!!


Zeebaarzen kun je altijd vinden in de buurt van natuurlijk aas. Of dit nu de zwemmende zagers zijn (van de zeeforel bekend) of de trek van zandaal, bliek, haring, makreel, horsmakreel, steenbolk, garnalen en stekelbaarsjes. Ze volgen het aas. In de Oosterschelde kun je de zeeforel op de plaatsen vinden met haring en bliek (najaar , winter en voorjaar). De zeebaars volgt of de haring in het voorjaar (Noord OS) of de paaiende zandaal (Zuid OS).


Als de eitjes van de geep uitkomen in het bessenwier of op het wier aan de strekdammen dan kun je zeebaars hier vinden. Zodra de krabben zacht worden, meestal half juni tot half juli, zitten de baarzen dieper en vreten zich vol. Zachte krab kan niet goed bewegen (schild er af en nieuw schild er op). Probeer dan eens rondom laag en hoog tijdens het dode getijde. Dit is trouwens altijd de periode dat de krabben gaan lopen (lukt niet in de stroom). In het najaar als de zeebaars zich gaat volvreten voor de winter vreten ze alles wat los en vast zit.

De Westerschelde, de stranden en het havengebied van Rotterdam inclusief de Waterweg kennen allemaal andere aassoorten op bepaalde momenten in het jaar. Hier zal je aas, kunstaas en hengelmethoden op aan moeten passen!!

Tip 3 Gedrag zeebaars, grote versus kleine zeebaarzen


Grote zeebaarzen zijn vuilnisbakken.. ze vreten alles wat gemakkelijk voor hun bek komt.. Vaak zitten ze stampvol met harde krabben, platvis.. veel vis die zich dichtbij de bodem bevind. In de Oosterschelde zijn grote baarzen echt lui.. Je zult heel langzaam moeten vissen met kunstaas en streamer. Zelfde in de Westerschelde en waarschijnlijk andere wateren.

Grote vissen vang je meestal rondom het keren van de getijden en dicht bij de bodem. Dat zijn de moment waarop ze met een minimale inzet (weinig energieverbruik) veel kunnen vangen.Zeebaarzen die nog in scholen zitten (hoe groter des te kleiner de school) vertonen voedselnijd. Als deze scholen aan het jagen zijn zal je harder moeten strippen of draaien anders vang je ze niet.

Een voorbeeld is het verschil tussen de Oosterschelde en de Waterweg.. In de Oosterschelde draaien we heel langzaam.. hier zie je meestal geen scholen meer jagen. In de Waterweg zit een veelvoud aan fint, makreel, bliek en andere vis die ook weer op elkaar jagen. De zeebaars jaagt hier met mee. Je zult hier dus de snelheid van de aasvis moeten draaien of strippen.

In de Westerschelde vis je op grote vis tijdens opkomend water (het stroomt dan minder hard als bij afgaand water) en in de Oosterschelde zijn de vangsten beter in de weken met de springgetijden (meer stroom).

Tip 4 Dag en Nacht

Westerschelde, dieper, donker water (slib), snelle stroom.. hier word voornamelijk overdag gevist.In de Oosterschelde waar het water meestal helder is en op de meeste plaatsen (vanaf de kant) langzamer stroomt kun je tot aan eind juni meestal overdag ook vangen. Hierna word het meestal beter in de nacht tot aan eind augustus!Aan de stranden zal het meestal ook beter zijn bij het invallen van het donker en het opkomen van de zon!

Ook hier kan de logica van de aanwezigheid en beweging van aasvis je helpen! In helder water zal de aasvis meestal in het donker te voorschijn komen en zal de zeebaars dan azen! In donker water zwemt de aasvis de hele dag en beweegt s’nachts minder en kun je dus beter overdag vissen. Op de stranden vreten de zeebaarzen vaak krabben en zandalen. Die zullen ook meer bewegen tijdens het donker!


Er zijn goede ervaringen met het vissen met bewegende en rattelpluggen tijdens het invallen van de nacht en het licht worden. De zeebaarzen schijnen dan net als mensen hun ogen aan te moeten passen en azen op dat moment meer op geluid dan op zicht.

Tip 5 Hoe jagen de zeebaarzen?


Reuk, zicht en geluid zijn de primaire zintuigen waarmee de zeebaars achter zijn prooi aangaat.

Horen doen ze doormiddel van zijlijnen die over het lichaam lopen en waarmee ze de trilling op kunnen vangen die andere vissen maken als ze bewegen. De ratels in pluggen en sommige slugs maken een geluid wat de zeebaars aantrekt. Er zijn ook ratelkamers te koop die je in het plastic kunstaas kunt steken!

Oppervlakte pluggen (beweging)..


Beweging. Het kunstaas moet zoveel mogelijk de beweging van het natuurlijk aas maken! Als er meer slanke en lange aassoorten voorkomen kan je bijvoorbeeld met slugs vissen (lange, no action shads) waar jezelf een beweging in moet brengen. In de Westerschelde kan dit heel goed werken, in de Oosterschelde weer minder en aan de stranden zijn dit topaasjes. Denk bij beweging ook aan oppervlakte pluggen die je een walking dog beweging moet geven.


Reuk is een heel interessante voor de natuurlijk aasvissers. Als de zeebaars op reuk jaagt, meestal tijdens de periode dat de krab zacht is, kun je met geurstoffen op je natuurlijk aas meer beten ontlokken! Er zijn vissers die ook geurstoffen op of in hun kunstaas gebruiken! Ik heb gelezen dat de steekzager tijdens de periode van de zachte krab (meestal vanaf begin mosselseizoen) de zelfde geur afgeeft als de krab. Logisch dat je dan een steekzager ipv een kweekzager gebruikt. Later maakt dit verschil meestal niks uit.

Tip 6 Wat betekent langzamer en lichter?


De laatste jaren komen er wat minder scholen voor! Dit betekent dat je de tactiek aan zult moeten passen aan grotere zeebaarzen die langzamer en dichter bij de bodem zwemmen . Pas op dit geldt niet voor de Waterweg waar nog meer scholenbaarzen en voedselnijd voorkomt dan aan de stranden en Scheldes!

Langzamer betekent dat je dezelfde lage indraaisnelheid toepast voor dezelfde kunstaassoort bij verschillende draaisnelheden. Dit passen we veel toe met het vissen met wormen (dun plastic wormachtig kunstaas met een twisterstaart(je)).


Lichter betekent dat we een range van loodkopjes hebben van bijvoorbeeld 4, 7, 10, 14 en 19 gram. De 4 gram zetten we in bij weinig of geen stroom en gedurende het getijde waarbij de stroom toeneemt verhogen we het loodkopgewicht. We blijven echter met dezelfde snelheid indraaien! Doel is dat de worm zo dicht mogelijk rustig bij boven de bodem zwemt zodat de zeebaars weinig moete hoeft te doen om hem te pakken!! Diverse vissers hebben met een 7 gram kop en worm hun grootste zeebaarzen gevangen!!


Dus lichter en langzamer, zeker op de plaatsen met weinig stroom!!!

De meeste vissers draaien te snel!!!!
Pas op.. het blijft match de hatch.. zie je een school die aan het jagen is draai dan sneller of soms heel snel.

Tip 7 Kunstaas met hulpondersteuning (staartje, bijvangers)


Soms zitten de zeebaarzen verder weg en kun je ze met pluggen op loodkoppen niet bereiken. Op dat moment vissen we vaak met pilkers en lepels waar we een staart aan monteren (wormen, twisters of ……. ).

Voordeel van de staarten is dat je langzamer kunt draaien, ze bewegen namelijk altijd! Ook hier gebruik ik weer pilkers vanaf 7 tot 40 gram, draai ik met dezelfde snelheid in en verzwaar het gewicht bij meer stroom.

Je kunt de pilkers en lepels natuurlijk ook zonder staarten vissen.. indraaisnelheid is dan meestal, langzaam, snel, alles er tussen in en stop en go. De stop en go geeft een vloeiende beweging aan het kunstaas! Dit kun je ook bij pluggen toepassen!


Bijvangers (deltavisje en anderen) kun je monteren boven je lepel of pilker. Ik doe dit meestal niet bij het vissen met pluggen en loodkoppen omdat dit de werpafstand beïnvloed. De bijvangers imiteren een vis die jaagt op een andere vis. Dit kan de zeebaars aanzetten tot voedsel nijd en er achter aan zwemmen. Opvallend is dat ze meestal de kleine bijvanger pakken ipv de grotere pilker en lepel er achter aan.

Tip 8 Slugs


Slugs is plastic kunstaas zonder schoep of staart en zijn een dodelijk aasje op de plaatsen waar bijvoorbeeld zandalen voorkomen (stranden, zandige gedeelten Ooster en Westerschelde en Waterweg).

Je kunt ze op veel manieren vissen.. op een loodkop, aan een zijlijntje met lood eronder en als texas rig of carolina rig. Bij het terug vissen is het belangrijk de slug zo natuurlijk mogelijk te laten bewegen (korte rukjes en laten dwarrelen).. nadeel is dat je vaak de beet krijgt als je lijn slap hangt.. altijd aanslaan dus als je wat voelt! Lengtes mogen 
variëren van 10 tot 23 cm.
De grotere slugs kun je zonder een loodkop op een weedless (wierloze) haak monteren en dicht over de bodem vissen aan de voet van de dijk. Weedless betekent dat je ze door het wier kunt trekken zonder vast te zitten!!Met zgn "Nail weights" kan de Slug-go worden uitgelood zodat hij bv altijd met de staart naar beneden zinkt. Dit heeft als voordeel dat hij met zijn kop omhoog afzinkt, en bij het twitchen dus een natuurlijke vluchtactie maakt.

Slugs kun je heel langzaam vissen!!!

Tip 9 Kleuren en lengten kunstaas


Ondanks dat het gedrag van de zeebaars soms zo veranderlijk is als het weer is er een patroon in kleuren en lengte van shads, wormen, slugs en pluggen. En pas op dit patroon is niet zwart wit!!

Westerschelde, slib rijk water, minder zicht.. kleuren hier zijn roze, chartreuse, paarsachtig, blauw met grijs streepje, baars kleur met rode staart.. meer opvallende kleuren. Omdat de Westerschelde langzaam opwarmt is het aas op het moment dat de zeebaars aankomt nog klein. Er word hier soms begonnen met shads van 5 cm tot maximaal 9 a 10 cm later in het seizoen. Door de sterke stroom word meestal gekozen voor compacte shads met een kleine schoep. En er word bijna niet nachts gevist!


Oosterschelde, helder water, meer zicht.. kleuren wit, gebroken wit, grijs zwart overdag (meer natuurlijke kleuren) en s’nachts roze, chartreuse, oranje. De lengte van de shads licht meestal rond de 9 a 10 cm in het voorjaar en kan groter in het najaar. In de Oosterschelde word veel met pluggen gevist. Hiervoor gelden dezelfde kleuren (witachtig, chartreuse, zwarte rug en roze). Lengtes in het voorjaar liggen tussen de 10 en 13 cm (minnows) en mogen later in het seizoen groter worden 12 tot 17 cm!!

De Waterweg en de Rotterdamse havens warmen sneller op.. meestal groter aas dan aan stranden en Scheldes.. Kleuren meer met groen, blauw en zwart/grijs. Groter kunstaas voor zowel pluggen als plastic!

Tip 10 Ultra Violet licht en vangende pluggen en shads


Op de bovenstaande foto zie je van links naar de rechts de Rapala X Rap Hot Head, de Rapala X Rap Pink, de Rapala X Rap Silver, de Rapala X Rap Ghost en de Rapala Max Rap Flake Hot Chartreuse. De pluggen worden belicht met een Ultra Violet of wel UV lamp. 

Toen ik een aantal jaar geleden in een Duits visblad een artikel van Uli Beyer las over UV shads en het gebruik van UV spray of stiften bij het vissen op roofvis (snoekbaars en snoek) heb ik direct een UV lamp, spray en UV stiften gekocht. Met de lamp kun je de weerkaatsing zien (zie foto). 

Als eerste heb ik gekeken naar de goed vangende kleuren van de laatste twee jaar in de Ooster en Westerschelde. Bij de pluggen liggen die in de foto op een rijtje.. 

Leuk filmpje van Uli Beyer en Blinker over kleuren en UV..


De pluggen en shads die goed vangen reflecteren vrijwel allemaal UV licht of hebben een gedeelte van de plug die dit doet. 

Hiermee zeg ik niet dat je met een niet reflecterende plug of shad niet vangt!! 

Sinds 2009 heeft de zeebaars visserij in de Oosterschelde zich helemaal verschoven naar de avond en nacht! Vanaf die jaren doen rose, oranje en gespikkelde shads (paars gespikkeld) of paars wit het heel goed. Het is juist in het donker (Oosterschelde) of in donker water (Westerschelde) dat shads en pluggen met UV materiaal een hogere weerkaatsing hebben en beter zichtbaar zijn voor de vis. 
Marco Nieuwenhuize

www.zeebaars.info

www.roofvisworkshops.nl

marconieuwenhuize@gmail.com

4 opmerkingen:

Marco zei

Beste Marco,

Bedankt voor deze info. Hier kan een zeebaars visser wat mee! Marco

Jan Kees Velthoven zei

Zeer goede post! Vandaag werd weer duidelijk dat de langzame visser resultaat had met een bijvanger. Nog geen tijd voor snelle pluggen denk ik.

Unknown zei

Hele mooie blog. Hopelijk komen er meer blog berichten.

Steve Gish zei

Thanks for the simple and easy instructions.